5 + 1 tipp: Hogyan segíts a gyerekednek matekból?

5+1 tipp: hogyan segíts gyerekednek matekból, hogy eredményes legyen. Manapság egyre nehezebb nekünk szülőknek abban segíteni, hogy a gyerkőc minél többet ki tudjon hozni magából. Teljesen máshogy tanulnak, mint mi annak idején. A felgyorsult világban nem csak a tananyag mennyisége, hanem a módszerek is sokat változtak. Miben tudunk mégis segíteni nekik?

1. Ne nyaggasd!

Nagyon szépen kérlek, ne nyaggasd! Épp elég frusztráció az neki, hogy amit éppen meg akar oldani, nem megy. Kétségbe van esve és nincs segítség, csak az iskolában. Mert légy őszinte! Te, aki már ezer meg ezer évvel ezelőtt tanultad ezt, nem így tanultad és nem úgy fogod neki elmondani, mint a tanárnénije. Úgyhogy nagyon szépen kérlek, hagyd békén!

2. Ne tanítsd!

Tudom, hogy ezzel megosztó leszek, de mindjárt kifejtem, mire gondolok. Ne tanítsd meg neki a tananyagot! Ez a tanárnéni, vagy a tanítónéni, vagy a tanárbácsi dolga. Ő a szakember. Te sem mondod a párodnak azt, amikor érzed hogy vakbélgyulladásod van, hogy „Légyszi segíts!”… Nem fog megműteni! A gyerekedet miért nem bízod szakemberre? Mért próbálod te megoldani? Félreértés ne essék, biztosan jól csinálnád, de a tanítónéni azokkal a módszerekkel amivel elindította ezt a folyamatot, azokkal fogja őt megtanítani erre. Hagyd ezt a tanítónénire! Te úgy segíts a gyerekednek, hogy inkább elmesélteted vele, mi történt az órán. Mit vettek, mutassa meg a füzetében.

3. Teremtsd meg a feltételeket!

Teremtsd meg az ideális feltételeket ahhoz, hogy ő azt a tananyagot, amit már az iskolában megértett, be tudja gyakorolni! Vagy ahhoz teremtsd meg a feltételeket, hogy az iskolában ne maradjon le olyan dolgok miatt, ami miatt nem kellene! Mire gondolok? A körzőjében eltörik a hegy. Legtöbb gyerek úgy jön az iskolába, hogy betesszük a körzőt a tolltartójába, szuper, megvan, letudtuk. Igen ám, de szegény gyerek nem tudja használni! Nem azt mondom, hogy tanítsd meg neki, hogyan rajzoljon kört! Nem kell. Azt mutasd meg neki, hogy hogy tud a körzőben például hegyet cserélni! Vagy hogy tudja a körzőjében a hegyet kifaragni? Ez bőven elég ahhoz, hogy ő majd az órán megfelelően tudjon dolgozni. Tehát

  • Készítsd ki úgy a felszerelését, hogy tudjon dolgozni!
  • Ha otthon gyakorol, akkor csendet és nyugalmat biztosíts neki!

Ha ő zene mellett tud tanulni, ezt is engedd meg neki! Persze nem a rockzenét, amit őrjítő hangosan fog hallgatni. Nem. Lágy zenét, vagy amit ő szeret, de halkan. Mert sok gyereknek ez segít.

4. Gyakorlojatok, ismételjetek!

Amit már megértett az órán, azokat a dolgokat gyakoroljátok be, vagy ismételjétek át! Minél többször gyakorolja, minél többször csinálja, annál ügyesebb lesz benne és annál nagyobb sikerélménye lesz. Az ismétlések száma meg fogja hozni neki a sikert. Ebben segíts neki!

5. Hagyd felfedezni!

Ha megkérdezi tőled a pici, aki még csak most tanulja a bennfoglaló táblát, vagy éppen elkezdtek osztani (pl. 36-ban a 9) és azt kérdezi, hogy hogyan kell nagyobb számmal osztani, hogyan kell írásban osztani, nyugodtan mutasd meg neki! Ne tanítsd meg! Mutasd meg! Elmondhatod neki, hogy ezt majd meg fogod tanulni az iskolában, meg fogja neked tanítani a tanítónéni. De nézd, én így csinálom! Mi így tanultuk. A gyerek kíváncsian fogja nézni és alig várja majd, hogy ő is csinálhassa. Meglátod, majd fog jönni, hogy „Anya! Nézd! Így tanultuk, így tudom csinálni!”, örülni fog neki.

+1. Dicsérd meg a jól elvégzett munkát!

Ne a gyereket dicsérd! Ne a kis személyiségét dicsérd! A munkát dicsérd! Azt, hogy most nagyon jól megcsinálta. Azt, hogy most milyen gyorsan megcsinálta. Ne azt mondd, hogy most ügyes voltál! Mert akkor mi lesz, ha nem fogja megcsinálni? Akkor nem volt ügyes? Akkor is ügyes! Csak most ez nem sikerült. A munkát dicsérd! Ne a gyerek személyiségét, a munkát. Ezzel önbizalmat fogsz neki adni.

Remélem tetszett nektek az 5+1 tipp: hogyan segíts a gyerekednek matekból!

Ha további hasznos tartalmakat szeretnél olvasni tőlem, iratkozz fel a hírlevelemre, szeretettel várlak a „Ha nem pedagógus, akkor mi?” csoportomban is a Facebookon. Ha pedig mindezt inkább videón nézed szívesen, látogass el a Youtube csatornámra!

Ezek is érdekelhetnek:

Hangulatkövető

A tanár is ember!

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com