A félelem gátolja a memóriát!

A matektól való félelem gátolja a memóriát, méghozzá a munkamemóriát, állítják az amerikai pszichológusok.

Miről is van szó tulajdonképpen? Azt tapasztaltuk, hogy sokan félnek, vagy inkább fogalmazzunk úgy, hogy stresszelnek a matematikától. Vagyis az agyukat lefoglalja ez a félelem. Gondoljunk csak bele! Ha azon kattog az agyam, hogy „ez nem fog sikerülni”, vagy „sosem jönnek össze a dolgok, ha matekról van szó”, akkor mennyi energiája marad az agynak a problémára koncentrálni?

Mark H. Ashcraft és Elizabeth P. Kirk., két pszichológus szerint a matektól való félelem azokat a folyamatokat gátolja, amelyek pontosan az aritmetikai és geometriai műveletek végzéséhez elengedhetetlenek. Ez a félelem gátolja az agyunknak azt a képességét, hogy mialatt új információt tárol, közben valamilyen műveletet is végezzen vele. A pszichológusok az agynak ezt a képességét munkamemóriának hívják.

A Wikipedia szerint: „A munkamemória olyan rövidtávú emlékezet, amely az információt rövid ideig (néhány másodperc vagy perc) megtartja, illetve az információt manipulálja.”

Ezek szerint az agy kap egy vagy több információt, ezt annyi ideig kell megjegyeznie, amig azokkal mondjuk egy műveletet elvégez. Például ha össze akarunk adni 2 kétjegyű számot, mondjuk az 52-t és a 49-et. Akkor először meg kell jegyezni ezt a két számot, majd a tízeseket összeadva megjegyezzük, hogy az 90, hozzáadjuk az egyik egyest, az 92, majd a másik egyest, az már 101. Eközben ha folyton az jár az agyunkban, hogy „ez nekem nem megy”, az olyan, mintha homok kerülne egy gépbe, aminek olajozottan kellene forogni a kerekeinek. Elfelejtjük az eredeti számokat, vagy azt felejtjük el, hogy hol tartottunk, vagy amit már elvégeztünk. Milyen bosszantó is ez! Nem is csoda, ha azt mondjuk, hogy ez nekünk nem megy! A félelem gátolja a memóriát.

Mit lehet tenni, hogy ez a félelem ne bénítsa le az agyunkat?

A kutatások azt is megmutatták, hogy lehetséges fejleszteni a munkamemóriát egy speciális „Dual – n – back” memória gyakorlattal.

A gyakorlatra játékokat is fejlesztettek ki. Az eredeti n-back játékoknál az a cél, hogy megjegyezz egy sorozat random generált jelet, például betűket és jelezd ha egy bizonyos (n) lépésnyi távolságnyira ugyan az a két jel szerepel. A játék figyeli a teljesítményt és ha már túl jól megy akkor növeli az n számot, elvileg ez benne a folyamatos kihívás. A Dual n-backnél annyi a különbség, hogy a hang formájában megjelenő betűkön kívül azt is meg kell jegyezni, hogy egy 3×3-as kockás felületen melyik rubrika színeződik el. Ennek megfelelően mondjuk egy triple n-backnél már színekre is kell figyelni.

Ha szeretnéd kipróbálni, kattints ide: Dual – n – back.

Viszont ha ennél játékosabb és számodra élvezetesebb módon szeretnéd fejleszteni ezt a képességed, vagy gyermeked képességét, itt a jó öreg SAKK. Egy játék, melynek szabályait 20 perc alatt el tudod sajátítani, aztán beletelhet akár 20 év is, mire esetleg a mesterévé válsz. Egyszerűnek tűnik, de nagyon összetett játék. Szükséged van hozzá a memóriára, figyelemre, kreativitásra, logikára, stratégiai- és taktikai érzékre.

Benjamin Franklin így írt a sakkról:

„A sakk nem csupán egy üres szórakozás, számos nagyon értékes tulajdonsága van az elmére, használat során az emberi életet utánozza, mert az élet egyfajta sakk. Hatásos az óvatosság. Ha játszunk, akkor a sakkból mi is tanulunk:

I. Előrelátás, és úgy véli, hogy a következmények is számítanak (…) II. Körültekintés, amely felméri az egész sakktáblát: – a viszonya a többi darabhoz, és a helyzetekhez (…) III. Óvatosság Vigyázat, ne tegyünk elhamarkodott lépéseket (…)”

Nagyon ajánlom gyermekeknek ezt a játékot, hiszen ezzel jobban fejlődik az IQ-juk, a memóriájuk, a koncentráló képességük, de még a beszédkészségük is.

Hollandia volt az első olyan ország, ahol felismerték a sakk tanulásának és gyakorlásának a jelentőségét a gyermekek fejlődésére és kötelező iskolai tantárgyként is bevezették. Ma már nálunk is szerencsére vannak erre kezdeményezések.

Legújabb kutatások szerint a felnőttek agya is képes változni, igaz lassabban. Az időskori demencia is legyűrhető vele. A félelem gátolja a memóriát! Ezért bíztatok mindenkit arra, hogy sakkozzon!

Ha gondolod, annak érdekében, hogy tudd, hol tart most gyermeked, az alapműveletekre fókuszálva (mivel ezekre van legtöbbször szükségünk és szinte minden területén a matematikának), készítettem egy ingyenes tudásfelmérő tesztet. Ha erre a TESZT feliratra kattintasz, tudod kérni email-ben. A javítás után az eredményt is email-ben küldöm neked. Ez a teszt arra is jó, hogy meggyőződj arról, hogy az alapműveletek terén nincs gond.

Szeretettel várlak a közösségemben a Facebookon és látogass el a YouTube csatornámra hasznos tippekért!

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com