Az igazi pedagógusok MEGSZÁLLOTTAK

Szeretnék bemutatni nektek egy olyan pedagógus kollégát, akitől rengeteget tanultam mind szakmailag, mind emberségből.

Fogadjátok szeretettel Pribék Erika, az előszállási Árpád Fejedelem Általános Iskola tanítónőjét!

 • Hol születtél? Hol jártad az iskoláid?

Sárbogárdon születtem, 1967.04.20-án. Iskoláimat Alapon kezdtem az általános iskolával, Sárbogárdon érettségiztem. A Kaposvári Tanítóképzőn szereztem a tanítói diplomámat, majd közoktatásképző diplomát szereztem a Budapesti Műszaki Egyetemen, majd a bajai Eötvös József Főiskolán a fejlesztő pedagógusi szakot szereztem meg.

 • Szüleid, tanáraid szerint milyen gyerek voltál?

Nyugodt, segítőkész, néha önmagát túlvállaló tanuló voltam.

 • Gondoltál arra gyermekként, hogy tanító leszel?

Igen. Alsó tagozatosként tanítósat játszottam.

 • Volt példaképed? Mesélj róla!

Igazából konkrét nevet nem tudnék megnevezni, de mindenki hatással volt rám.

 • Mi indított el a pályádon? Miért választottad a pedagógus szakmát/hivatást?

Mivel a tanítóképző első évében átjelentkeztem levelező tagozatra, képesítés nélküli tanítóként helyezkedtem el. Olyan fantasztikus osztályt kaptam, hogy a csillagokat is lehoztam volna értük.

Már hatodikos koromban megírtam, hogy tanár szeretnék lenni, de felső tagozaton. A gimnáziumban mondta az osztályfőnököm, hogy tanítóképzőbe jelentkezzem. Az első év megpecsételte sorsomat.

 • Mit tartasz a legnagyobb eredménynek pályafutásod során? Miért?

A sok szeretetet, apró örömöket, melyeket megéltem.

Ha szeret az osztályom, ha pozitív visszajelzés érkezik a gyerekektől. Enélkül egyetlen igazi pedagógus nem tud létezni.

Látni azt, hogy a kezem közül kikerülő tanulók megállják a helyüket. A sok év elteltével tanított növendékek megismernek, rám köszönnek és hálával gondolnak rám.

 • Tanítóként sok mindent megéltél már. A mai fiatalabb generáció el sem tudja képzelni, milyen volt egy tanító élete, mindennapjai abban az időben, mikor te voltál kezdő. Kérlek, mesélj nekünk erről!

A mai modern eszközök nem léteztek. Csak a személyed által közvetített tudás és érték volt a mérvadó. Mindenért hálásak voltak, élvezték az együtt töltött időt. A szülők tiszteltek és megköszönték a munkádat. A mai napig minden osztálytól kapott emléket őrzök és féltett kincseim.

 • Összehasonlításként te mit látsz, mi hiányzik a régi időkből, ami előnyös lenne a mai oktatásban és mi az, amit most előnyként tudhatunk be a 30 évvel ezelőtti iskolákhoz képest?

Régen volt alázat, hivatástudat, elkötelezettség, gyermekszeretet, s idő.

Idő a felkészülésre, a gyerekekkel kötetlenül eltöltött időre. Sokat fociztam a fiúkkal, tartottunk csajos délutánokat. Húsvétkor a fiúkat gyakran elkísértem locsolni. Zsúrokat tartottunk, ahol összejött az osztály.

Ma igazán nem tudjuk a modern technika által biztosított lehetőségeket kihasználni. Rengeteg munka a jó anyag keresése, beépítése a tanítási óra folyamatába. Megkönnyíti a felkészülést, vizuálisan a gyerekek elé lehet hozni a szükséges információt. Régen kerestünk képeket, lemezeket, hanganyagot. Ma két kattintás és ott van előttük. Sokkal szemléletesebbé, gyermekhez közelebb állóvá lehet varázsolni mindent, s nem beszélve a differenciálás lehetőségéről.

 • Milyen cél lebeg a szemed előtt, mikor nap mint nap gyerekek vesznek körül?

Már a koromnál fogva sem, de nem értek máshoz. Leéltem ezzel a hivatással 35 munkaévet. Sem az agyam, sem lelki állapotom miatt már nem szeretnék új dologba kezdeni.

Ezt szerettem és szeretem csinálni. S mindig vannak kapaszkodók, melyek átsegítenek a nehezén. Érzed, hogy szeretnek, szeretik az óráidat. Felszabadultak, együttműködőek. Új munkahelyemen is ezt megtapasztaltam. Várják, hogy velem legyenek napköziben, maga a legjobb énektanár, mikor lesz már énekóránk…

 • Mit üzensz a pályára lépő fiatal generációnak?

Legfontosabb a gyerekek szeretete, az értük való munka. Sokszor a pihenés és család rovására is. HIVATÁS. A nap minden percében, órájában. Anyagilag ráfizetés. Az igazi pedagógusok MEGSZÁLLOTTAK!

 • Van-e még valami, amit szívesen megosztanál velünk?

Időnként nem árt váltani. Hajlamosak vagyunk megrögzülni. Más helyen, más környezetben is megmérettetni magunkat. Abszolút saját tapasztalat. Nem szűkül be a gondolkodásunk, új kihívásokat jelent.

Köszönöm szépen az interjút! Kívánok jó egészséget és erőt a pályán töltött évekhez, a csintalan gyerekekhez!

Ha tetszett az interjú, olvasd el az előzőt is!
Szeretettel várlak a Facebook csoportomban és a Youtube csatornámon is!

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com