Diszkalkulia

A diszkalkulia azok számára, akik nem küzdenek a jelenséggel, valósággal érthetetlen fogalomnak tűnhet. Aki pedig ezzel él, annak gyötrelem, mely a hétköznapokban is rémisztő akadályokat görgethet elé. Szerencsére a korai felismerés segít az orvoslásában.

Mi is az a diszkalkulia?

Számolászavart jelent. Görög – latin eredetű szóösszetétel, melyben az előtag a „düsz” (rosszul) görög, míg az utótag a „calkulia” (számolni) latin szóból ered.

Az első diszkalkuliát mutató eseteket olyan embereknél tapasztalták, akiknek baleset folytán az agy speciális területe sérült. Ezt szerzett diszkalkuliának nevezik.

Az idő előrehaladtával észrevették, hogy a baleseti sérültekhez közel azonos tüneteket mutatnak olyan gyermekek és felnőttek is, akiknek nem sérült baleset következtében az agyuk. Ekkor bebizonyosodott, hogy a diszkalkulia sajnos nem csak külső sérelem következtében alakulhat ki, hanem genetikai öröklődés folytán is megjelenik. Ezt nevezik fejlődési diszkaluliának.

Ez, a matematikai teljesítményt érintő számolásai zavar tehát lehet szerzett és lehet örökletes, viszont nem hat az általános intelligenciára. A jó képességű ember ugyan úgy lehet diszkalkuliás, mint bárki más.

Tünetek

Fontos, hogy ha a szülő diszkalkulia tüneteit észleli gyermekénél, mielőbb logopédushoz forduljon. Tünet lehet, ha a gyermek kerüli a számokkal kapcsolatos játékokat, ha legtöbb esetben összeadás, kivonás alkalmával a kezein vagy más segédeszközön számol, vagy gyakran téveszti össze a jobb illetve bal kezét. Erre utalhat az is, hogy egy eredmény kiszámítása hosszabb időt vesz igénybe, de nem azért mert nem érti a számolás menetét.

A korai diagnózis sokat segíthet a nehézségek leküzdésében. A szakértői vizsgálat adhat megfelelő diagnózist, mellyel megkönnyíthetjük és minél hamarabb elkezdhetjük a fejlesztést. Ha észlelünk bármilyen tünetet, inkább vizsgáltassuk ki, mert ennek hiányában a gyermeket butának, vagy lustának tarthatják és elképzelhető, hogy egészen a középiskola végéig nem tudunk róla, hogy tulajdonképpen diszkalkuliával küzd.

Vizsgálat utáni könnyítési lehetőségek

A diszkalkuliás tanulót, ha a számolási nehézsége elég súlyos, fel is menthetik a matematika tantárgy osztályzása alól vagy ha enyhébbek a tünetei, akkor engedik, hogy számológépet használjon. Ezzel jelentősen csökkenthető az amúgy is nagy stressz.

Ha matematikából a gyermek fel volt mentve, akkor az érettséginél a matematika helyett választhat egy másik tárgyat.

Összegzés és segítség

A diszkalkulia nem fogyatékosság és nem is betegség, csak az agy másképpen dolgozza fel a kapott információt. Az ilyen gyermekeknek akkor tudunk segíteni, ha önértékelését javítjuk. Dicsérni, biztatni kell. A szülő akkor segít legtöbbet neki, ha támogatja abban, hogy megtalálja azt a területet, amiben kiemelkedő és bíztatja, hogy bontakoztassa ki azt a képességét. Változatos, szemléletes játékokkal való gyakorlás sikeres eredményhez vezethet. Juttassuk minél több sikerélményhez ezzel elősegítve fejlődését!

Ha ezt érdekesnek találtad, érdemes elolvasnod előző cikkemet a sikerélmény erejéről.

Szeretettel várlak a közösségemben a Facebookon és látogass el a YouTube csatornámra hasznos tippekért!

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com