Fontosak az alapok!

A matematikában, akárcsak egy ház építésekor, fontosak az alapok.

Nyilván, ezzel te is tisztában vagy, hogy a házat alap nélkül felépíteni egyenesen őrültség, mert a falak egyenlőtlenül kerülnek a talajra és a talaj milyenségétől függően a tető súlya alatt megsüllyednek, a ház összedől. Minek a hibája ez? A tetőé? Építsük olyan anyagból ami könnyebb? A falaké? Talán rossz minőségű a tégla? Nem. Egyszerűen alap nélkül a jó minőségű tégla és a könnyű tető ellenére sem kapunk stabil házat.

Így működik ez a matematikában is. Alap nélkül nem tudunk stabil tudást összegyűjteni. De ahogy a házépítésnél, az sem mindegy, hogy milyen az alap. Nem elég, hogy van alap, az sem mindegy, hogy az milyen minőségű. Nézzünk erre most példát a matematikából.

A hosszúság mértékegységeit elég gyakran használjuk a mindennapokban is, hiszen kell a magasságunk például a ruhavásárlásnál, nem mindegy, hány centiméteres csavart veszünk, vagy hány kilométert vezetünk egy nap alatt.

A mértékegységek közti váltószámokat hamar meg lehet tanulni. Legtöbbször sorban tanuljuk őket és még az iskolai tankönyv is úgy kéri, hogy váltsuk a millimétert először centiméterbe, majd deciméterbe, aztán méterbe. Így nem is olyan nehéz! Szépen sorban osztjuk a számot tízzel és kész. A bibi akkor jön, amikor valamelyiket átugorjuk és mondjuk centiméterből méterbe, vagy milliméterből deciméterbe kell váltani. Amint láttuk, az alapokat elsajátítottuk. Most derül ki, hogy milyen az az alap! Stabil, vagy még inog kicsit?

A matematikában sok ilyen apró építőkő van, amik megalapoznak egy-egy tudáshalmazt. Ezek biztos ismerete nagyon fontos. Fontosak az alapok!

Mikről is beszélünk pontosan? Milyen alapokról? Hol vannak, mik azok?

Nem sorolom fel neked most az összeset, de a típusait megmutatom neked.

Nézzük sorra, a teljesség igénye nélkül!

  • alapfogalmak, elnevezések (pl. pont, kör, négyzet, terület, hányados, százalékérték, koordináta-rendszer, hatvány, együttható, … stb.)
  • eszközök használata (vonalzó, körző, szögmérő, számológép, … stb.)
  • mértékegységek átváltása
  • szabályok elsajátítása (Nem csak a szöveget tudom, hanem tudom használni is!)
  • alapműveletek (összeadás, kivonás, szorzás, osztás)

Bizony, azt hihetnéd, hogy most viccelek, de egészen komolyan mondom, hogy ez az utolsó pont sokaknak galibát okoz. Persze nem a 2 + 3, vagy a 15 – 7, okoz komoly fejtörést, hanem a törteknél szokott a probléma kezdődni. Aztán a következő gubanc akkor jön, amikor ezeket a műveleteket még keverjük is. Nem utolsó a sorban a zárójel és már be is fontuk a 2 centis hajunkat! 😊 Az egyik utolsó döfést pedig a pozitív és negatív mivoltuk szokta okozni, s akkor még nem is beszéltünk arról, hogy ezeket még hatványozni is kellene!

Olyat már ne is kérdezzek, hogy mi a helyzet akkor, ha mindezek egyenletben fordulnak elő, ugye? Nos, ezért mondom, hogy fontosak az alapok.

A jó hír, hogy ezek mind egészen könnyen tanulhatók! Mindenkinek! Az építkezés viszont már szakember dolga! A mesterek egészen komoly szintre is emelik. Viszont mindenki ott kezdi, hogy lerakja az alapokat. Aprólékosan, egészen kicsi alkotóelemekből, mint a lego.

„A matematika tanulmánya, akárcsak a Nílus, aprólékossággal kezdődik, de nagyszerűséggel zárul.” – Charles Caleb Colton.

Bizonyára te is szeretnéd tudni, hogy gyermeked mégis milyen alapokra építkezik. Az alapműveletekre fókuszálva (mivel ezekre van legtöbbször szükségünk és szinte minden területén a matematikának), készítettem egy ingyenes tudásfelmérő tesztet. Ha erre a TESZT feliratra kattintasz, tudod kérni email-ben. A javítás után az eredményt is email-ben küldöm neked. Ez a teszt arra is jó, hogy meggyőződj arról, hogy az alapműveletek terén nincs gond.

Szeretettel várlak a közösségemben a Facebookon és látogass el a YouTube csatornámra hasznos tippekért!

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com