Hatékony matek tanulás

Előző blogbejegyzésemben arról írtam neked, hogy miként készüljünk matek órára. Természetesen a készülés részeként a tanulást is meg kell említenünk, hiszen része a folyamatnak. De hogyan lehet hatékony a matek tanulás?

Felkészülés = felszerelés elpakolása + eddigi ismeretek rendszerezése + tanulás.

Matek tanulás? – kérdezhetnéd. Ez most vicc?

Nem, egyáltalán nem viccelek és ha olvastad az egyik előző bejegyzésemet, akkor már találkoztál a véleményemmel erről. Igen, a matek bizonyos szintig mindenki számára elsajátítható.

A felkészülés, tanulás részeként szó esett az alábbiakról:

  • Minden felszerelést, ami kell az órára, bepakolok a táskámba.
  • Órán aktívan részt veszek, figyelek.
  • A házi feladatot mindig felírom és megoldom.
  • A hiányosságokat pótlom.
  • Ha olyan hiányosságom van, amit nem tudok pótolni, kérek segítséget a társaimtól vagy a tanáromtól.
  • A szabályokat megtanulom.
  • Az előző órai feladatokat újra átnézem és megoldom.

Megígértem neked, hogy a szabályok megtanulásáról ejtünk néhány szót. Most bármennyire is kézenfekvő, de nem a magolásról beszélek. Persze meg lehet a szabályokat tanulni, mint egy verset, de nem sok értelme van, hiszen így használni még nem tudjuk. Most abban a szabálytanulásban szeretnék segíteni, amikor gyakorlati tudásra teszünk szert. Nem csak tudjuk a szabályt, hanem eszközként használni tudjuk, mint az írást, vagy az olvasást felsősként. Nem cél, hanem eszközként.

Gimnazista koromban találtam rá a következő módszerre, teljesen véletlenül, saját magamat segítve. Sok képletet kellett megtanulni és alkalmazni, amik valahogy nem akartak a fejembe vándorolni. Ilyen volt például az egyenes irányvektoros egyenlete. Akár mennyiszer ismételtem, mindig lehagytam valamit, ami pedig ahhoz vezetett, hogy teljesen rossz lett a feladatmegoldásom egyetlen pici hiba miatt a képletben. A hiba abból adódott, hogy meg akartam tanulni szó szerint úgy, hogy fogalmam sem volt, hogy melyik jel micsoda és miért úgy követik egymást. Fogtam magam és kiírtam egy kis cetlire az egyenletet és amikor gyakoroltam, csak rápillantottam, lemásoltam, megoldottam a feladatot. De amikor újra kellett, megint lemaradt valami. Rájöttem nagy nehezen, hogy először meg kell értenem, hogy melyik jel mit jelöl és miért van ott, ahol.

Nézzük a módszert egy példán.

Rombusz területe = a x m

Első lépés: Értsük meg a képletet!

Mi mit jelöl és miért így követik egymást?

Rombusz területe_ hatékony matek

Azt már tudjuk, hogy a téglalap területét úgy számoljuk ki, hogy az egyik oldalát megszorozzuk a másikkal. A téglalap szomszédos oldalai merőlegesek egymásra. Jó lenne, ha a rombusz szomszédos oldalai is merőlegesek lennének, de nem így van. Viszont át tudjuk darabolni, hogy így legyen! Nézzük meg ezen az ábrán! Merőlegest állítunk a rombusz egyik oldalára és az egy háromszöget levág a rombuszból, amit a másik oldalához ha odatapasztunk, téglalapot kapunk, aminek egyik oldala a rombusz oldala, a másik a rombusz magassága. Ezeket kell összeszoroznunk. T = a x m.

Második lépés: Amint megértettük, tesztelnünk kell a tudásunk! Ezt úgy tesszük, hogy egymás után oldunk meg több feladatot, amiben szükség van a rombusz területképletére. Egy kis cetlire kiírjuk a területképletet, s amikor a feladatmegoldásban oda érünk, rápillantunk és használjuk. Amikor már nem kell rápillantani a kis cetlire, megtanultuk a képletet.

Egy nagyon fontos dolgot csináltunk a második lépésben, amit nem csak matek tanulásra, hanem bármi más tanulására felhasználhatunk, hogy hatékony legyen a tanulás. Az emberi agy akkor jegyez meg gyorsan és tartósan dolgokat, ha folyton meg kell oldania egy problémát. A legtöbb ilyen probléma egy teszt megoldása során kerül elénk. Amikor teszteljük az agyunkat, akkor tanul.

Arra biztatlak hát titeket, hogy ha hatékonyan akartok matekot tanulni, teszteljétek az agyatokat! Minél többször fordul elő egy teszthelyzetben az adott képlet vagy szabály, annál hamarabb tanulja meg az agy.

Én a kresz vizsgámra csak így készültem. Megvettem a kresz teszt könyvet, mert akkor még nem lehetett online gyakorolni, és mire végére értem a könyvnek, simán levizsgáztam. Így lesz hatékony a matek tanulás is.

Ehhez hasonló trükköket osztok meg veled a Youtube csatornámon és szeretettel várlak a közösségemben is!

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com