Küszöbön a tanévkezdés

Augusztus közepe, küszöbön a tanévkezdés. Miként kezdünk, milyen formában tanulunk? Tanteremben, vagy online? Talán az idei év kissé rendhagyónak mondható, hiszen egyelőre se tanár, se szülő nem tudja, mire számíthat, de még az iskolák vezetősége sem. Sok kérdés nyitva áll, s ennek függvényében a tantárgyak elosztása, az órarend, a csoportfoglalkozások és a tanévkezdés is bizonytalan. Viszont bizonytalanságban gyermeket nevelni nem lehet!

Mi az, amit tehetünk?

Koncentráljunk azokra a dolgokra, amik biztosak, amiket mi magunk meg tudunk teremteni gyermekünk számára. Mik ezek?

Időpontok:

A tanév elkezdődik vagy így, vagy úgy, de szeptember 1-én. Ismerjük a félév időpontját és a tanév végének dátumát is. A szünetek kezdő és utolsó napjai eltérhetnek az országostól, mivel ezeket az iskolák egy-két nappal módosíthatják. Ha szeretnél ezekről az időpontokról bővebben tájékozódni, nézd meg a központilag kiírt tanév rendjét! Ezt itt találod: tanév rendje 2021/2022

A nyáriszünet alatt megengedett a reggeli lustálkodás, akkor kel fel gyermekünk, amikor jólesik neki. Szeptembertől azonban már szól az ébresztő és időben az iskolába kell érni. Ha 1-2 héttel előbb elkezdjük hozzászoktatni a korábbi ébredéshez, nem lesz fáradt az iskolában. Könnyebben veszi az iskolakezdést.

Tanszerek:

A tankönyveket az iskolában megkapják a gyerekek, arra nincs gondunk.

Füzeteket, íróeszközt mindenképpen be kell szerezni, akármilyen formában történik az oktatás. Ugyanez a helyzet a többi, tantárgyakhoz nélkülözhetetlen dologra, pl. rajzlapok, festékek, olló és egyéb eszközök.

Ruházat:

Nem is olyan egyszerű ez a kérdés! Ha suliba kell járni, akkor nyilván nem otthoni ruhában ballag be gyermeked a suliba. Viszont ha otthon maradunk, akkor jó lenne esetleg néhány melegítő és póló is. A dilemma itt már nem kicsi, hiszen ha mellé lövünk, megterhelhetjük a családi kasszát rendesen. Ezért én minimális ruhavásárlást javasolnék. Aztán amikor kiderül, hogy mégis mit várhatunk, bővíthetjük a ruhatárat.

 

Tanultatok a nyáron?

Nagyon durván hangzik, mégis felmerül a tanévkezdés előtt. Tanulni nyáron? Ez komoly? Pedig tudom, hogy sok szülőben felmerül, hogy jó lenne, ha a nyár folyamán nem felejtené el a gyerkőc a dolgokat, mert szeptemberben nehéz lesz visszaállni. Gondolom, ti is próbáljátok rávenni a csemetét, hogy gyakoroljon valamit! Aztán jön az augusztus, rádöbbentek ti is és ő is, hogy holnap iskola, tanévkezdés  és semmit nem gyakorolt. 😀

Akár megköveztek, akár nem, de én is azt mondom, hogy a gyereknek is kell a kikapcsolódás. Ha elfelejti, nem is rögzült rendesen, és ha arra gyakorol, lehet, hogy valamit rosszul rögzít. Úgy gondolom, jobb, ha hagyjuk nyáron pihenni, szaladgálni, játszani; hagyjuk gyereknek lenni. Aztán augusztus második felében szakemberrel ismételni, vagy csak tudásfelmérést csinálni és irányítás alatt gyakorolni kicsit többet ér, mintha egész nyáron nyúznánk azzal, hogy gyakoroljon.

Belegondoltatok ilyenkor abba, hogy ti mit éreztetek, amikor nyáron azt mondták a szüleitek, hogy „Gyakorolj már egy kicsit!” , vagy ezt „Olvasd a regényt, mert nem érsz a végére!”. Ugye, milyen rosszul esett akkor? Viszont elérkezett az idő, hogy átnézzétek a tanév előtt az alapokat!

Ebben tudok nektek segíteni, hogy ne legyen olyan brutális a tanévkezdés

Ha gondolod, annak érdekében, hogy tudd, hol tart most gyermeked, az alapműveletekre fókuszálva (mivel ezekre van legtöbbször szükségünk és szinte minden területén a matematikának), készítettem egy ingyenes tudásfelmérő tesztet. Ha erre a TESZT feliratra kattintasz, tudod kérni email-ben. A javítás után az eredményt is email-ben küldöm neked. Ez a teszt arra is jó, hogy meggyőződj arról, hogy az alapműveletek terén nincs gond. Ha szivesen olvasnál arról, mennyire fontosak ezek, ajánlom neked egy réggebbi cikkemet ebben a témában: “Fontosak az alapok”!

Szeretettel várlak a közösségemben a Facebookon és látogass el a YouTube csatornámra hasznos tippekért!

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com