Matek fóbia

Bizonyára te is hallottál már a matek fóbia, vagy matek sokk kifejezésről, ami tulajdonképpen a matematika iránt érzett szorongásos félelem divatos megnevezése.

„A matematikai szorongás olyan szorongás, amit valaki készségeitől függetlenül saját számolási képességei felől érez.” (Wikipedia)

A matematikával kapcsolatos helyzetekben felmerülő félelemérzet, szorongás mostanában elég gyakori. Elég régóta ismert jelenség, amit nehéz leküzdeni, mert sok minden kiválthatja. Széles körű megjelenése miatt egyre nagyobb hangsúlyt kap a pszichológia szakirodalmában. A matematikával kapcsolatos ilyen érzelmi beállítódás mind a matematikában, mind a hétköznapi helyzetekben gátat szab a matematikai gondolkodásban, illetve hogy problémákat oldjon meg, vagy egyáltalán számokkal foglalkozzon valaki. Ez a szorongás, mely életünk sok részén érezteti hatását, még érzelmileg is befolyásol minket. Saját teljesítményünk felett, saját magunk felett ítélkezünk, amikor azt mondjuk: „Nem vagyok elég jó matekból”.

Ahhoz, hogy a szorongás leküzdésében sikeresek legyünk, meg kell vizsgálnunk a szorongás kialakulásának okát. Fel kell derítenünk, hogy mitől van ez az ellenszenves érzésünk. A tudomány több elmélettel is szolgál, de ezek összessége is hozzájárulhat a matek fóbia kialakulásához. Erről már a Fél gyermeked a matektól? című cikkemben is szót ejtettem.

Számos kutató próbált választ találni arra, hogy mi állhat a matek fóbia hátterében. Rendkívül összetett jelenségről van szó.

Mi állhat a háttérben?

  • közvetlen környezetünkben lévő, számunkra fontos személyek hatása
  • a társadalom tagjainak hatása
  • személyes érdeklődés – motiváció, amely meghatározza a matekhoz való hozzáállást
  • érzelmi hatások
  • tanulással, oktatással kapcsolatos dolgok

Elképzelhető azonban, hogy nem derül ki, mitől is van benned ez a rettegés a matematikától. Viszont mindenképpen le kellene győzni, hiszen a mindennapokban rendszeresen találkozunk vele.

A megoldás a változásban rejlik. Ha már a hozzáálláson tudunk javítani, akkor a matematikához is közeledni fogunk.

Olvasd el cikkemet a sikerélményről, melyben egyfajta közeledésről esik szó. Nem ördöngösség.

Szeretettel várlak a közösségemben a Facebookon és látogass el a YouTube csatornámra hasznos tippekért!

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com