Matematika a mindennapokban, avagy észre sem veszed és használod a matektudásod!

Bizonyára veled is előfordul, hogy megjelenik a matematika a mindennapokban, avagy észre sem veszed és használod a matektudásod. Az is lehet, hogy eddig nem is tudtad hogy használod! Még döbbenetesebb, ha úgy gondolod, hogy te nem vagy jó matekból, mindig is problémád volt vele, te nem tudsz ilyeneket és mégis használod! Azt a tudást, amiről úgy gondolod, hogy nincs is! 😀

Gondolj csak arra, amikor reggel sietsz, bezárod az ajtót és pár pillanat múlva visszalépsz megnézni, hogy bezártad-e. Ez egy hasonló szituáció. Olyan automatikusan jön, hogy reflex-szerűen, oda sem figyelve csinálod.

Nézzünk néhány ilyen esetet, hogy meggyőződhess róla, milyen szuper is vagy valójában, csak eddig nem tudatosult benned!

 • Amikor utóval közlekedsz, jó tudni, hogy mennyit fogyaszt az autód. Ilyenkor a megtett kilométerrel elosztod az elfogyasztott üzemanyag mennyiségét.
 • Találsz egy jó receptet a neten, ami általában 4 személy részére adott mennyiséget ír elő, de te 10 emberre főzöl aznap, akkor azt használod, amit arányosságokról tanultál. Beszorzod a 2 és félszeresével a megadott mennyiségeket. De az is lehet, hogy deciliterben van megadva egy mennyiség, a mérőpoharadon pedig milliliteres skála van. Máris mértékegységet váltasz!
 • Én nagyon szeretek horgolni. Amikor a kisunokámra horgolok egy pulcsit, figyelembe kell vennem a minta és az unokám közti méret különbséget és át kell gondolnom azt is, hogy esetleg kicsit szűkebb, vagy bővebb kell neki. Máris arányokról és geometriai gondolkodásról beszélünk.
 • Geometriai tudásunknak vesszük hasznát akkor is, amikor biliárdozunk. Ráadásul fejben! Szöget mérünk szemmel, távolságot, elforgatunk, vagy akár tükrözünk is.
 • Házépítésnél vagy felújításnál pedig egy egész sereg tudáshalmazt aktivizálunk. Gondolj ezekre például:
  • szoba méretei, festés – felszínszámítás
  • parkettázás vagy járólapozás – területszámítás, arányosság (mennyibe kerül a járólap)
  • Hurrá, kedvezményt kaptunk valamelyik építőanyagból! – százalékszámítás
  • kerítés építés – kerület számítás
 • Az építkezésnél az sem mindegy, melyik mesteremberrel csináltatsz meg egy-egy munkát. Sok mindent figyelembe kell venni, ami viszont már a kombinatív képességedet veszi igénybe. Kivel csináltassam? Minőségi munkát végez? Időben elkészül? Mennyibe fog kerülni? Mennyibe kerül, ha esetleg ragaszkodom hozzá, hogy előbb készen legyen? (ok-okozati összefüggések, problémamegoldó gondolkodás)
 • Mindennapjaink része az időgazdálkodás. A reggeli indulás, kapkodás közepette észre sem vesszük, hogy az óra tört részeivel számolunk, vagy a nap (24 óra) tört részeivel. Gondoltad volna?
 • Te szoktál a gyermekeddel origamizni? Csákót, vagy kishajót hajtogatni? Gondolom nem esik nehezedre félbe hajtani egy papírlapot. Ráadásul egészen pontosan megfelezed! Vagy negyedeled! Sőt! A négyzet szimmetriaközéppontjához hajtod a négy csúcsát amikor sótartót hajtogatsz.
 • A végére hagytam a kedvencemet, ami biztos, hogy mindenkit érint. Ez pedig a zene. Azt mondod, ebben semmi matematika nincs? Csak hallgatod és kész? Viszont ha belegondolsz, lehet, hogy életedben először hallasz egy éppen befutott slágert és a második strófa vége felé érzed, hogy pár hang és újra jön a refrén. Az agyad felismert egy mintázatot a dallamban (sorozatok a matematikában), és tudja, hogy most következik, ami az első rész után is következett. Érzed a bensődben a ritmust, a lüktetést, amit az ütemek diktálnak. Aki techno zenerajongó, tudja, hogy az a zene egy monoton ritmust követ, egy monoton mintázatot.

Ezt a matematikai gondolkodást használják a statisztikák felállításában, a programozásban, a gépészetben, a járványtanban és még sorolhatnám, mert a sor szinte végtelen.

Légy büszke magadra, hogy a heti 3 – 4 matek órával ennyire bonyolult matematikai gondolkodást sikerült elsajátítanod és mondd ezt el a gyermekednek is, hogy lássa, mire fogja mindezt használni!

Ehhez hasonló trükköket osztok meg veled a Youtube csatornámon és szeretettel várlak a közösségemben is!

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com