Pofonvágott téglalap

Pofonvágott téglalap

Kicsit furcsán hangzik, tudom: pofonvágott téglalap. Viszont az ember olyan taktikához nyúl a tanítás során, amit a gyerek könnyen megjegyez.

  • Te is megkaptad már ezt a kérdést: Mi a különbség a négyzet és négyszög közt?
  • Küzd gyermeked a négyszögek területének, vagy kerületének kiszámításával?
  • Fogalma sincs, hogy miért kell párhuzamost húzni egy négyszög szerkesztése során?

Jó helyen jársz! Segítek.

Tapasztalatom szerint nagy általánosságban mindenki elég sok ismerettel rendelkezik a négyszögekről. Az általános iskola alsó tagozatában már találkozunk a négyzettel és a téglalappal. A felső tagozatban szembesülünk vele, hogy hányféle négyszög létezik. Aztán nagyon sokan el is veszítik a fonalat, annyira sok mindent kellene egyből látni, tapasztalni ezekről a síkidomokról.

A kedvencem: „Minden négyzet téglalap, de nem minden téglalap négyzet.” – Hááát, köszönjük! Azt hittük, hogy ismerjük a négyzetet, aztán kiderül róla, hogy téglalap! Ráadásul a kockás füzet sem kockás, hanem négyzetrácsos!

Aztán jön a másik, aminek még a nevét is nehéz megjegyezni: paralelogramma. Ezen a ponton mindig megnyugatom a gyerekeket, hogy ez semmi, van ennél kacifántosabb is. Azt a testet, aminek oldallapjai ilyen négyszögek, paralelepipedonnak hívják. Teljesen jó, nekünk csak a paralelogrammát kell kimondani! 😀

Sorra jönnek a terület- és kerületszámítások, már az összes négyszöggel találkoztunk, de hogy melyik is volt a rombusz? Melyik volt a paralelogramma? Ilyenkor jön jól az elnevezés: „pofonvágott négyzet” és „pofonvágott téglalap”. Mert nézd! Teljesen olyan, csak kicsit a tetejét odébb nyomtuk.

Sok gyerek nehezen különbözteti meg a négyszögeket. Ráadásul még azt is kellene tudni, hogy konvex vagy konkáv! Hogyan számoljuk a kerületét, területét?

Meg kellene szerkeszteni, de a gyerkőc nem látja, nem érti, hogy azt a szöget miért pont oda? Párhuzamost kellett volna először húzni? A négyszögek oldalainak egymáshoz viszonyított helyzete és szögeik nagysága különböző csoportokba osztja őket. Ezek megfigyelése segít a különböző négyszögek szerkesztésében. De mit tegyen az a gyerek, akinek nincs szuper térlátása?

Legjobban úgy tudunk neki segíteni, ha a különböző négyszögekkel minél többször találkozik. Ha lehet, akár színekhez is köti őket. Nem fog gondot okozni a „pofonvágott téglalap” sem, mert a nevét is fogja tudni: paralelogramma. 

Sőt, ha vicces kedvében van, még ilyen képeket is készíthet:

Pofonvágott téglalap

Ebben szeretnék neked segíteni. Kidolgoztam egy lapbookot, amelyben összeszedtem a négyszögeket, csoportokba rendeztem. Leírtam az összes tulajdonságukat és azt is, mit hogyan jelölünk a sokszögekben. Megtanulja, mi a konvex és a konkáv. 2 koronglexikont is tartalmaz az anyag, amellyel könnyebb a kerület- és területszámítás. Forgassátok, tanuljatok szemléletesen!

Ha segítség kell a tananyag elsajátításához, nézzétek meg az ide kapcsolódó videómat a Youtube-on!

Ha kérdeznél, keress a Facebook csoportomban, vagy emailben!

lapbook
HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com